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FINAL – November 2017 

 

INDIRECT TAXATION 
 

Test Code – 

Branch (MULTIPLE) (Date : 25.06.2017) 
 

(50 Marks) 

  
 Note:  All questions are compulsory. 
 
Question 1(6 Marks) 

Computation of value of service portion in the execution of works contract (1 ½ mark) 

Particulars Amount (`) 

Gross amount charged 2,00,000  

Less: Actual value of material transferred (Refer note below) 1,60,000  
Value of service portion in the execution of works contract 40,000  

     
Note - Since VAT has been paid on the actual value of property in goods transferred in the execution of 

the works contract, such value adopted for the purposes of payment of VAT has been taken as the value 

of property in goods transferred in the execution of the said works contract [Clause (c) of Explanation to 

rule 2A(i) of the Service Tax (Determination of Value) Rules, 2006]. 
 

Computation of service tax liability (4 ½ marks) 

 Particulars Service SBC @  KKC @  
  tax @ 0.5%  0.5% (`)  

  14% (`) (`)     

 Service tax on ` 40,000 5,600 200  200  

 Less: CENVAT credit on inputs (Note-1) - -  -  

 CENVAT credit on input services (Note-2) 2,800 -  100  

 CENVAT  credit  on  capital  goods  (50%) 1,250 -  -  

 (Note-3)        

 Service tax liability 1,550 200  100  

 Total service tax liability including cesses =        

` 1,850        
        

Notes:        
 

1. CENVAT credit of duties or cess paid on any inputs, used in or in relation to the said works contract, 

is not available [Explanation 2 to rule 2A of the of the Service Tax (Determination of Value) Rules, 

2006]. 
 

2. CENVAT credit of SBC paid on input services is not allowed. 
 

3. Upto 50% of the CENVAT credit of the excise duty paid on capital goods used for the execution of 

the service portion of the works contract is available in the year of purchase [Rule 4(2)(a) of 

CENVAT Credit Rules, 2004] 

 
Question 2(5 Marks) 

10. Computation  of  refund  of  service  tax  (including  cesses)  available  under  

Notification No. 12/2013 ST dated 01.07.2013 
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  Particulars    Service tax   SBC    KKC 

      (` in lakh)  (` in lakh)  (` in lakh) 

 

Service tax, SBC and KKC paid on services 
exclusively used for for authorized SEZ 
operations[Note 1](1 mark)   

14.00 
    

0.50 
    

0.50 
 

      

[(` 15 lakh/ 15) x 14] 
 
 

[( 
 
 

15 lakh 
 
 

/15)x0.5] 
 
 

[( 
 
 

15 lakh 
 
 

/15)x0.5] 
 
 

 Refund of service tax, SBC & KKC   14.00   0.50    0.50 
 paid   on   services   used   for             

 
authorized SEZ operations (A) ](1 mark) 
              

 Refund of service tax paid, SBC &    Nil    Nil    Nil 
 KKC on services exclusively used             

 for DTA operations               

 
[Note 2] ](1 mark) 
                

 

Service tax, SBC and KKC paid on servies 
commonly used for authorized SEZ operations and 
DTA operations](1 mark)   42.00    1.50    1.50 

      [(` 45 lakh/ 15) [(` 45 lakh/ [(` 45 lakh/ 
     x 14]    15) x 0.5]   15) x 0.5] 

                
 Refund of service tax, SBC & KKC   16.80    0.6    0.6 

 
paid on services commonly used for authorized SEZ 
operations & DTA operations](1 mark) (B)  42x

   

   
    (16.8x 0.5/14)   (16.8x 0.5/14) 

     
 

   
        

 Net refund = (A) + (B) ]     30.80    1.10    1.10 
               

 Total refund = ` 33 lakh              
                 

Notes:                
As per Notification No. 12/2013 ST dated 01.07.2013: 
1. SEZ unit is entitled to refund of the whole amount of service tax including SBC & KKC paid on the 

services on which ab-initio exemption is admissible but not claimed (services received by SEZ and 

used exclusively for the authorized operations are entitled for ab initio exemption). 

2. Services received by an SEZ unit that are used for the authorized operations are only entitled to 

exemption under said notification. Thus, services exclusively used for DTA operations are not 

entitled to the said exemption. 

3. For services commonly used for authorized SEZ operations and DTA operations, service tax 

distributed to SEZ unit in terms of rule 7(d) of CENVAT Credit Rules, 2004 is entitled for refund. As 

per rule 7(d), service tax is distributed pro rata on the basis of that turnover of SEZ unit during the 

relevant period (in this case, preceding financial year) to the total turnover of SEZ and DTA units 

during the said relevant period. 

Refund of SBC & KKC is determined by multiplying total service tax distributed to SEZ unit as above 

by effective rate of SBC (0.5) and KKC (0.5) respectively and dividing the product by rate of service 

tax specified in section 66B of the Finance Act, 1994 (14). 

Question 3(5 Marks) 

 Due date for payment of service tax for the month of June, 2016 06.07.2016 

 Date when service tax was actually paid 06.12.2016 
 

Section 75 of Finance Act, 1994 read with Notification No. 13/2016 ST dated 01.03.2016 provides for 

charging simple interest where any amount has been collected as service tax but not paid to the credit 

of the Central Government on or before the date on which such payment becomes due.  
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The interest is payable @ 24% p.a. for the period by which such crediting of tax or any part thereof is 

delayed. However, in all other cases, 15% simple interest p.a. is payable.  
 

Further, such rate of interest shall be reduced by 3% per annum in case of a service provider whose 

turnover does not exceed ` 60 lakh during any of the financial years covered by the notice or during the 

last preceding financial year. (2 marks) 
 

Since in the given case, Manohar Housekeeping Services Ltd. has collected service tax but failed to 

deposit the same on/before the due date with Central Government and its turnover was ` 58.50 lakh in 

the preceding financial year, interest under section 75 will be payable @ 21% as follows: (2 marks) 
 

Period Delay Interest (`) 
07.07.2016 to 5 months ` 5,00,000 × 21% × 5/12 

06.12.2016   = 43,750 
     

However, if the value of taxable services provided by Manohar Housekeeping Services Ltd. in the 

preceding financial year is ` 91.90 lakh (i.e. more than ` 60 lakh), interest payable will be computed as 

follows: (1 mark) 
 

Period Rate of interest Delay Interest (`) 

07.07.2016  
to 24% 5 months 5,00,000 × 24% × 5/12 

06.12.2016   = 50,000  
 
Question 4(5 Marks) 

(i)  As per section 89(1)(b) of Finance Act, 1994, both availment and utilization of credit of excise duty 

without actual receipt of excisable goods constitutes an offence for launching prosecution. 
 

Since in the given case, Mr. Aarav Malhotra has only availed CENVAT credit and not utilised the 

same, prosecution provisions will not be applicable to him. (1 Mark) 

 
 

(ii) As per section 89(1)(i) of Finance Act, 1994, whoever wilfully evades payment of service tax would 

be punishable with imprisonment for a period of 6 months to 3 years if the amount involved in the 

offence exceeds ` 2 crore. 

Since in the given case, Mr. Raghav Bisht has wilfully evaded payment of service tax of ` 14 crore, 

which is more than the prescribed limit (` 2 crore), he will be liable for imprisonment for a period of 

6 months to 3 years. (2 Marks) 

 
 

(iii) As per section 89(1)(ii) of Finance Act, 1994, failure to pay the amount collected as service tax to 

the credit of Central Government beyond a period of six months from the date on which such 

payment becomes due, constitutes an offence punishable with imprisonment for a period of 6 

months to 7 years, if the amount exceeds ` 2 crore. 

In the given case, the amount collected but not paid is ` 5 crore and the same has not been paid 

beyond the period of six months. Therefore, Mr. Dev Khanna will be liable for imprisonment for a 

period of 6 months to 7 years. 
 

If Mr. Raghav Bisht and Mr. Dev Khanna are convicted for subsequent offences, then as per section 

89(2) of the Finance Act, 1994, Mr. Raghav Bisht would be liable for imprisonment for a period 

which may extend to 3 years whereas Mr. Dev Khanna would be liable for imprisonment for a 

period which may extend to 7 years. (2 Marks) 
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Question 5(5 Marks) (2 ½ Marks each) 

(i) The statement is not valid. 

As per sub-rule (1) of rule 7B of the Service Tax Rules, 1994, a half yearly service tax return (ST-3) 

can be revised within a period of 90 days from the date of submission of the return under rule 7. 

Further, as per sub-rule (2) of rule 7B, an annual return can also be revised within a period of one 

month from the date of submission of the said annual return. Therefore, as far as revision of 

returns under service tax is concerned, the given statement is correct. (1 mark) 

However, the statement is not correct with regard to revision of central excise returns. With effect 

from 17.08.2016, facility of revision of returns has been extended to central excise returns also. A 

new sub-rule (8) has been inserted in rule 12 of the Central Excise Rules, 2002 to provide that a 

monthly return (ER-1) or quarterly return (ER -3) filed on/before the respective due date can be 

revised by the end of the calendar month in which the original return is filed. Similarly, an annual 

return filed on/before the due date can also be revised within a period of 1 month from the date of 

submission of the said Annual Return. Furthermore, a new sub-rule (7) has been inserted in rule 17 

to provide that a monthly return (ER-2) filed by a 100% EOU on/before the due date can also be 

revised by the end of the calendar month in which the original return is filed. (1 mark) 

In view of the above-mentioned provisions, the statement is not valid as facility of revision of 

returns exist under both central excise and service tax laws. (1/2  mark) 

 

(ii) Prior to 01.04.2016, rule 6(1) of the Service Tax Rules, 1994 required a company including a One 

Person Company (OPC) and a Hindu Undivided Family (HUF) to pay service tax on monthly basis. 

However, an individual or proprietary firm or partnership firm could pay service tax on quarterly 

basis. Therefore, as far as payment of service tax by companies is concerned, the statement is 

correct.(1 Mark) 
 

However, with effect from 01.04.2016, proviso to rule 6(1) has been amended to lay down that a 

one person company whose aggregate value of taxable services provided from one or more 

premises is ` 50 lakh or less in the previous financial year or an HUF can also pay service tax on 

quarterly basis. (1 mark) 

Therefore, the given statement is not absolutely correct in as much as every OPC cannot pay 

service tax on quarterly basis; only that OPC is eligible for quarterly payment of service tax whose 

aggregate value of taxable services provided from one or more premises is ` 50 lakh or less in the 

previous financial year. (1/2  mark) 

Question 6(8 Marks) 
Computation of service tax liability of Sudarshan Ltd. for the month of June, 20XX 

 Particulars (`)  

 Service tax payable on taxable services provided(2 mark)        

 Taxable services provided under its own brand name [Note 2] 9,00,000  

 Declared services [Note 3] 2,80,000  
 Services wholly exempt under Notification No. 25/2012 dated 20.06.2012  -  

 Value of taxable services 11,80,000  
 Less: Exemption for small service providers [Note 1] (1 mark) 10,00,000  

 Taxable services liable to service tax  1,80,000  

 
Add: Services provided under brand name of other person [Note 2] (1 
mark) 3,60,000  

       

 Total taxable services 5,40,000  

 Service tax payable @ 14% [` 5,40,000 × 14%]  75,600  
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 Add: SBC [` 5,40,000 × 0.5%] 2,700  
 KKC [` 5,40,000 × 0.5%]  2,700  

 Total Service tax payable on taxable services provided(1 mark) 81,000  
         

 Service tax payable on taxable services received under reverse charge:        

 Freight paid to the goods transport agency(1 mark) 2,00,000  
 Less: Abatement @ 70% [` 2,00,000 × 70%](1 mark) 1,40,000  

 Taxable services of goods transport agency [Note 4]  60,000  

 Service tax payable @ 14% [` 60,000 × 14%] 8,400  

 Add: SBC [` 60,000 × 0.5%] 300  
 KKC [` 60,000 × 0.5%]  300  

 Total  service  tax  (including  cesses)  payable  on  taxable  services 9,000  

 received(1 mark)        
        

Notes:        
1. Taxable services of aggregate value not exceeding ` 10 lakh in any financial year are 

exempted from service tax if the aggregate value of taxable services rendered does not 

exceed ` 10 lakh in the preceding financial year. Since Sudarshan Ltd. has started rendering 

services in the given financial year, it will be eligible for the exemption for small service 

providers as the aggregate value of taxable services rendered in the preceding financial 

year is ‘Nil’ (less than ` 10 lakh) [Notification No. 33/2012 ST dated 20.06.2012]. 

2. Exemption for small service providers is not available in respect of taxable services 

provided under a brand name of another person. However, services provided under own 

brand name are eligible for such exemption [Notification No. 33/2012 ST dated 

20.06.2012]. 
 

3. Service includes declared services [Section 65B(44) of the Finance Act, 1994]. Service tax is 

charged on the value of services determined as per section 67 of the Finance Act, 1994 

read with Service Tax (Determination of Value) Rules, 2006. Therefore, value of declared 

services determined as per Valuation Rules will only be charged to service tax. 
 

4. Abatement of 70% of the amount charged by the goods transport agency (GTA) is available 

[Notification No. 26/2012 S.T dated 20.06.2012]. 
 

Entire service tax is payable by service receiver since the person liable to pay freight is a 

company (Sudarshan Ltd.) [Notification No. 30/2012 ST dated 20.06.2012]. Further, small 

service providers’ exemption is not available in respect of such services. [Notification No. 

33/2012 ST dated 20.06.2012]. 

 
Question 7(6 Marks) 

In the given case, since the invoice is issued within the prescribed period of 30 days from the 

date of completion of provision of service, the point of taxation, as per rule 3 of PoTR shall be: 

a. Date of invoice (i.e. 20.10.20XX) or 

b. Date of receipt of payment (i.e. 15.10.20XX) [Refer note below] 

whichever is earlier, i.e. 15.10.20XX (3 Marks) 

Note: As per rule 2A of the PoTR, date of payment is:- 

(a) date on which the payment is entered in the books of account (i.e. 15.10.20XX) or 

(b) date on which the payment is credited to the bank account of the person liable to pay tax 

(i.e. 25.10.20XX) 
 

whichever is earlier, i.e. 15.10.20XX. (3 Marks) 
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Question 8(5 Marks) 

a. Central Levies to be subsumed (2 ½ marks) 
1. Central Excise duty & Additional Excise duty 
2. Service Tax 
3. Excise duty under Medicinal & toilet preparation Act 
4. CVD &Special CVD 
5. Central Sales Tax 
6. Surcharges and cesses in so far as they relate to supply of goods and services  

b. State Levies to be subsumed(2 ½ marks) 
1. State surcharges and cesses in so far as they relate to supply of goods and services 
2. Entertainment Tax (except those levied by local bodies 
3. Tax on lottery, betting and gambling 
4. Entry tax (all forms) & purchase tax 
5. VAT/Sales Tax 
6. Luxury Tax 
7. Taxes on advertisements 

 
Question 9(5 Marks) 

Taxable event- Supply 
a. The incidence of tax is the foundation stone of any taxation system. It determines the point at which 

tax would be levied, i.e. the taxable event. The existing framework of taxable event in various 
statutes is prone to catena of interpretations resulting in litigation since decades 

b. Broadly, the controversies relates to issues like whether a particular process amounts to 

manufacture or not, whether the sale is pre-determined sale, whether a particular transaction is 

a sale of goods or rendering of services etc. The GST laws seek to resolve these issues by laying 

down one comprehensive taxable event i.e: “Supply”. 

c. GST Law, by levying tax on the ‘supply’ of goods and/or services, will depart from the historically 

understood concepts of ‘taxable event’ under the State VAT Laws, Excise Laws and Service Tax 

Laws i.e. sale, manufacture and service respectively. 

d. In the GST regime, the entire value of supply of goods and / or services will be taxed in an 

integrated manner, unlike the existing indirect taxes, which are charged independently either on 

the manufacture or sale of goods, or on the provisions of services. 

 
                                                         *************** 

 
 

 


